Värjäysohjeet

Värjäysohjeet

Olemme keränneet tälle sivulle ohjeita perusvärjäyksistä vaikeampiinkin tekniikoihin. Värjäysharrastus on laji jota oppii parhaiten tekemällä, mutta ohjeidemme avulla pääset hyvään alkuun. Suosittelemme myös tutustumaan Frisbeegolf Värjäys ryhmään -Facebookissa. Kyseessä on värjääjien yhteisö jossa jaetaan vinkkejä ja opastusta erilaisiin tekniikoihin.

Yleistä värjäyksestä

Värjäyksessä on kyse värjäyksestä, ei maalauksesta. Väri imeytyy kiekon sisään ja siten lopputulokseen vaikuttaa myös kiekon väri. Pääsääntöisesti värjäyksessä on voimassa väriympyrän säännöt, eli esimerkiksi keltaiseen kiekkoon kun laittaa sinistä väriä, on lopputulos vihreä. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme valkoisia kiekkoja.

Koska väriaine imeytyy kiekon sisään, se ei myöskään jätä kiekon pintaan mitään tuntuvaa, eikä siten vaikuta kiekon ominaisuuksiin millään tavalla. Näin kiekot ovat myös PDGA:n sääntöjen mukaisia, sekä tietysti mikä tärkeintä, juuri sellaisia kuin niiden pitääkin olla.

Värjättävän kiekon valinta

Kaikkia frisbeegolfkiekkoja ei pysty värjäämään edes tyydyttävästi. Halvemmissa muovilaaduissa (kuten BT, Classic, Zero yms) ei väriaine säily kovin kauan eikä myöskään tartu halutulla tavalla, jää haaleaksi, leviää yms.

Kovempia muovilaatuja kuten VIP, Fuzion, Opto, Gold jne on paras valita värjäysharrastuksiin, varsinkin jos haluaa tehdä kiekkoon kuvioita.

Pelkästään kiekon värin vaihtaminen (eli värjäät koko kiekon kokonaan) onnistuu melko hyvin joka kiekkoon huolimatta kiekon muovilaadusta. Esimerkiksi valkoisista puttereista voit tehdä keltaisia tai vaaleanpunaisia.

Kiekon valmistelu värjäystä varten

Kiekko on hyvä värjätä puhtaana, eli ensimmäisenä värjättävä kiekko kannattaa pestä. Pesuaineeksi riittää vesi ja saippua (tiskiaine). Myös uudet kiekot on syytä pestä, sillä kiekot “hikoilevat” rasvaa sekä varastoinnissa on saattanut tulla likakerros pintaan. Likaiseen kiekkoon ei väri tartu tasaisesti.

Alkuperäisen stämpin poistaminen

Kun värjätään isompaa kuvaa, on hyvä poistaa vanha stämppi kiekosta. Stämpin voi poistaa parhaiten asetonilla tai muulla vahvalla liuottimella. Kotioloista saattaa löytyä arkitavaroista kynsilakanpoistoainetta, joka ajaa asian.

Kaikista muovilaaduista ei stämppi aina lähde kokonaan pois, vaan jättää jälkeensä haalean kuvion. Pääsääntönä pidettäköön että halvemmat “perusmuovit” kuten BT, Classic, Zero yms ovat tälläisiä. Kyseisiä muoveja on myös heikko värjätä sillä niihin väriaine ei tartu toivotulla tavalla.

Väriaineen valmistus

DyeLine – väriainetta käytetään pääsääntöisesti kahdella eri tapaa, joko veteen tai Sinoliin sekoitettuna. Molemmilla tyyleillä on omat käyttötarkoituksensa, sekä hyvät että huonot puolensa. Alla on ohjeet molempien tapojen valmistamiseen sekä muutamia kommentteja tapoihin liittyen.

 

Vaihtoehto 1. Sinol + DyeLine

Sinoliin sekoitettuna väriaine tarttuu kiekkoon nopeasti ja helposti. Sinol-metodin avulla väriainetta voi levittää helposti esimerkiksi pensselillä.

Valmistus: Kaada lasiastiaan 0,5 desilitraa Sinolia. Sekoita 2-4 teelusikallista (n. 1 rl) värijauhetta Sinoliin ja sekoita hyvin (varo roiskeita!). Väri on valmis käytettäväksi 5 minuutin vetäytymisen jälkeen, mutta paras tulos tulee kun väriaine on saanut hautua useamman päivän.

Voit käyttää myös polttonesteitä, kuten Kemetyl T-Röd, mutta niiden tehokkuus värjäyksessä vaihtelee.

 

Vaihtoehto 2. Vesi + DyeLine

Veteen sekoitettuna väriainetta voi käyttää esimerkiksi paartavaahtovärjäyksessä. Vesiväri ei myöskään tuoksu yhtä voimakkaasti kuin Sinoliin sekoitettu. Väriaine tarttuu hitaammin kuin Sinolilla, mutta värjäytymisaikaa voi nopeuttaa lämmittämällä väriainetta.

Valmistus: Lämmitä 0,5 litraa vettä lähes kiehuvaksi. Voit lämmittää veden mikroaaltouunissa, lasiastiassa tai paistinpannulla. Kun vesi on lämmitetty, sekoita veteen 1 ruokalusikallinen värijauhetta. Sekoita hyvin (varo roiskeita!) ja anna väriaineen imeytyä veteen vähintään tunnin. Aine saa jäähtyä samalla.

 

Parhaimman tuloksen saamiseksi, anna aineen imeytyä vuorokauden ajan ja lämmitä se ennen käyttöä. Tällöin väri tarttuu muutamassa minuutissa.

 

Värjäystekniikat

Värjäystekniikoita on olemassa lukemattomia määriä, mutta olemme keränneet näihin ohjeisiin yleisimpiä tekniikoita ja tapoja jotka ovat helposti toteutettavissa. Vain mielikuvitus on rajana erilaisia värjäystapoja kehitellessä, ja kannattaakin kokeilla mitä tahansa mieleen tulee. Kokeilemalla opit värjäämisestä eniten.

 

Stencil- eli sabluunavärjäys

Sabluunavärjäyksessä kiekon päälle tehdään sabluuna joka suojaa väriainetta tarttumasta kiekkoon. Näin saadaan värjättyä tarkka kuvio, sabluunaa hyödyntämällä.

Partavaahtovärjäys

Partavaahtovärjäys, eli Marble dyeing, on helppo ja hauska tapa tehdä tyylikkäitä värjäyksiä kiekkoihin.

OHJEVIDEO TULOSSA!

 

 

Spin dye

Spin dye-tekniikassa kiekko asetetaan pyörivälle alustalle jonka avulla kiekkoon saa tehtyä esimerkiksi spiraaleja tai symmetrisiä ympyröitä.