Pro Shopista tarvikkeita ja ammattitaitoa
Sibben frisbeegolfpyhätössä ja sen lähialueella alkaa olemaan aikalailla kaikki mitä ihminen täydellisen päivän viettämiseen tarvitsee. Alueelta löytyy hotelli, mikäli viihdyt paikalla kauemminkin, löytyy kesäkahvila, löytyy ravintola, jossa menu on suunniteltu yhdessä frisbeegolfaajien kanssa, löytyy caravan-alue, löytyy uimajärvi. Toki lähes äänettömästi paikalle saapuville vierailijoille löytyy myös sähköauton latauspiste. Ai niin, ja kaksi täysin minttiin viilattua frisbeegolfrataa, joista toinen palvelee erinomaisesti harrastelijaa ja toinen kaikkia pelaajia ammattilaisia myöden. Kuitenkin frisbeegolfin pelaaminen vaatii muutamia asioita innokkuuden lisäksi. Frisbeegolfkiekot. Ja jos frisbeegolfkiekkoja kantaa kierroksella mukana yli muovikassin kantokyvyn, voi pelaaja harkita myös frisbeegolfiin tarkoitetun kassin tai repun hankkimista. Muun muassa pelaajien pelivälinetarpeita varten radan yhteydessä toimii myös frisbeegolfin Pro Shop. Pro Shop mahdollistaa sinulle siis kierrokselle lähtemisen, vaikka sinulla ei sattuisi olemaan ainuttakaan kiekkoa mukana alueelle tullessasi. Pro Shopista löytyy pelivälineet aloittelijasta pidemmän linjan harrastajalle. Seuraavaksi avaamme hieman Pro Shopin vakiokasvon ja varastovastaavan Mikko Jokisen, sekä pisteellä toimivan Timo Rothin ajatuksia Pro Shopista ja siellä työskentelystä.
Myyjiä vai fribaintoilijoita?
Pro Shopin työntekijät ovat lajirakkaita ja heillä kaikilla on motivaatio tarjota asiantuntevaa apua vaikeampiinkin kysymyksiin koskien frisbeegolfia. Myyntipisteellä työskentelevät henkilöt eivät siis lähtökohtaisesti yritäkään riistää asiakkailta kaikkia rahoja vaihdossa frisbeegolftarvikkeisiin, vaan heidän motivaationaan toimii oikeasti asiakkaan auttaminen lajissa. Mikäli myyjältä kysytään neuvoja esimerkiksi heittotekniikkaan ja hänen antamat neuvot helpottavat asiakasta, tai sytyttävät tässä uudenlaisen kipinän lajia kohtaan onnistumisten myötä, on myyjä onnistunut. Työn paras puoli on myyjien mukaan ehdottomasti juurikin uusiin ihmisiin tutustuminen. Myyjillä on myös erittäin laaja tieto myymälässä olevista tuotteista, joten apua kysymällä suorituksesi ei jää välineistä kiinni. Myyjät painottavat sitä, että varsinkin aloittelijoiden olisi hyvä kysyä heiltä, tai tietysti keneltä tahansa lajin parissa aktiivisesti toimivalta apua ensimmäisten kiekkojen valintaan. Monia lupaavia fribaajan alkuja on todennäköisesti menetetty sillä, että käteen valikoituu 13-nopeuksinen distancepannu, joka feidaa jokaisella heitolla vasemmalle tai oikealle metsään riippuen pelaajan kätisyydestä.
Mitä kiekkoja aloittelijan kannattaa valita?
Kysyimme myyjiltä neljän kiekon settiä, joka olisi aloittelijalle sopiva. Aloittelijasetti rakentuisi suoralentoisesta pehmeästä tai keskipehmeästä putterista, jonka valinnassa tärkeää on pelaajan tuntuma kiekkoon. Esimerkkejä olivat Latitude 64 Pure ja Westside Discs Swan. Putterissa ja putatessa tärkeintä on itseluottamus ja se, miltä kiekko tuntuu yksilön kädessä. Midrangeksi suositeltiin Latitude 64° Opto Compassia, joka on premium-muovinen erittäin suoralentoinen kiekko. Jos Compass irtoaa kädestä esimerkiksi hyzerkulmassa, kiekko lentää loppuun asti samassa kulmassa, eikä nouse pystyyn ja liidä suoraan. Tällöin on helppo todeta, että kiekko ei irronnut kädestä vaakatasossa. Premium-muovi takaa myös sen, että kiekon lento-ominaisuudet pysyvät pidempään melko samanlaisena, vaikka alkuun muutamia puuosumia tulisikin. Aloittelija ei välttämättä tarvitse alkuun lainkaan suuremmalla nopeudella varustettuja kiekkoja. Kiekon ensimmäinen lentonumero eli nopeus tarkoittaa sitä kuinka kova lähtönopeus heitolla tulisi olla, jotta kyseinen kiekko käyttäytyisi valmistajan tarkoittamalla tavalla. Kuitenkin monet ovat sitä mieltä, että aloittelijan tulisi oppia melko nopeasti myös se, miten väylädraiverin lento eroaa hitaammista kiekoista. Heitot eivät välttämättä alkuun ole yhtään sen pidempiä draiverilla kuin midarilla tai putterilla. Heitot saattavat itseasiassa olla jopa hieman lyhyempiä. Kuitenkin aloittelijan on hyvä huomata esimerkiksi se, että jos tarvitset heiton, jonka pitäisi kääntyä rajummin, on se helpompi suorittaa nopeammalla kiekolla. Kahden edellä mainitun kiekon lisäksi neljän kiekon aloittelijasetti siis täydentyy kahdella väylädraiverilla. Alivakaaksi kiekoksi myyjämme suosittelevat Latitude 64 Jadea, Latitude 64 Diamondia tai Latitude 64 Sapphirea. Kyseiset kiekot ovat Latitude 64:n easy to use -mallistosta. Ne ovat hieman kevyempiä, jolloin ne ovat myös alivakaampia. Alivakaa kiekko lentää hieman hitaammallakin heitolla suoraan. Kovemmalla heitolla alivakaan kiekon saa kääntämään yli, eli oikean käden rystyheitolla kiekko lähtee kaartamaan oikealle. Vakaammaksi väylädraiveriksi suositellaan Latitude 64 Exploreria. Aloittelijalla kyseinen kiekko toimii hieman rajummin kääntävänä kiekkona. Explorer on erittäin hyvin liitävä kiekko, joten kun heitto hieman kehittyy, saa kiekosta varsinaisen luottokaverin. Vakaammat kiekot ovat myös vastatuulessa melko välttämättömiä, sillä tuuli ei vaikuta niihin niin vahvasti. Myyjämme ovat kokemuksiensa mukaan vakuuttuneita siitä, että näillä eväillä aloittelijan fribainto ei kaadu ainakaan vääriin välineisiin.
Pro Shopin toimintaan sisältyy frisbeegolfin ulkopuolisiakin asioita. Piste hoitaa alueen kajakki- ja sup-lauta-vuokraukset sekä caravan-alueen paikkavaraukset. Pro Shop on siis alueen sydän, josta saat erittäin todennäköisesti kysymykseesi vastauksen tai harrastukseesi välineet.
Pro Shopin henkilökunta toivottaa kaikki tervetulleiksi viettämään kesäpäiviä Sibben alueelle, joko frisbeegolfin tai muun aktiviteetin muodossa! :)
Teksti: Pyry Sinisalo