Uusia maksutapoja - Apple Pay, Google Pay sekä MobilePay
Mistä on suuret urheilutapahtumat tehty?

Mistä on suuret urheilutapahtumat tehty?

Mistä on suuret urheilutapahtumat tehty?

Suuren urheilujuhlan tuntua on niin Neste Rallissa, Naisten Kympillä kuin Tyynessäkin. Mikä näitä yhdistää ja mikä saa ne onnistumaan vuosi vuoden jälkeen? Järjestäjät, kilpailijat, katsojat ja vapaaehtoiset. Vapaaehtoiset. Mikään urheilukilpailu ei pyöri ilman vapaaehtoisten panosta. 

Mikä saa vapaaehtoiset auttamaan? Usein halutaan tukea yhteistä hyvää, saada elämyksiä ja kokemuksia. Elämyksiä on tarjolla myös Tyynessä. “Helpoimpia ja mukavimpia lyhyitä tehtäviä ovat UDisc Live -tulosten syöttäminen ryhmän mukana. Pääset kiertämään radan ympäri yhden ryhmän mukana ja näpytät puhelimeen tulokset heiltä. Sekä avoimessa että naisten avoimessa luokassa on todella kova taso eli pääsee myös seuraamaan maailmanluokan frisbeegolfia aitiopaikalta!” Tyynen Event Coordinator Juha Kytö mainitsee esimerkkinä.

Tyynessä erilaisia tehtäviä on laajalti ja ne on priorisoitu niin, että kriittisimmät täytetään ensin. Esimerkiksi ilman ensiapuhenkilöstöä ei voida toimia, mutta spottereiden määrässä on joiltain osin mahdollista tinkiä. “Vapaaehtoisten merkitys tapahtumassa on yhtä suuri kuin pelaajienkin. Mikäli heitä ei ole niin ei ole tapahtumaakaan. Tyyni on tapahtumana niin massiivinen, ettei siitä työmäärästä selviäisi suurempikaan järjestäjäporukka omatoimisesti. Vapaaehtoisten tekemä työ on korvaamatonta, kuten kaikissa muissakin suurtuotannoissa”, Juha lisää.

Hyvinkääläinen Kati Hiisvirta perheineen on hurahtanut frisbeegolfin maailmaan pari vuotta sitten. “Mieheni ja poikani kävivät huvikseen heittelemässä vuoden 2017 keväällä ja innostuivat lähtemään vapaaehtoishommiin kotiradallamme Hyvinkäällä pidettyihin vuoden 2017 SM-kisoihin. Itsekin lähdin vapaaehtoistöihin mukaan, kun omia taitojani satuttiin tarvitsemaan. Talkoolaisena SM-kisoissa oli mahtava yhteishenki vapaaehtoisten ja kilpailijoiden kesken. Oli myös hienoa olla osana upeaa tapahtumaa ja ulkoilla kauniissa metsämaisemissa. Poikani pääsi tapahtuman kautta seuraamaan lajin kilpapuolta ja innostui kesällä 2018 itsekin aloittamaan kilpauransa frisbeegolfissa,” Kati valaisee taustoja.

“Yhdessä tekeminen vieraiden ja tuttujen ihmisten kanssa yhteisen päämäärän hyväksi on erittäin antoisaa. Tulee tutustuttua uusiin ihmisiin ja vietettyä aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa”, Kati arvioi vapaaehtoistöiden hyviä puolia. Ensi kesän Tyynessä Katin poika Joni on kilpailemassa ja Katista tuntui luontevalta lähteä tähän tapahtumaan vapaaehtoisena mukaan. “Voin olla tarvittaessa poikani tukena ja kuskina, mutta myös nauttia itse tapahtuman fiiliksistä olemalla osana tapahtumaa tekemällä samalla jotain hyödyllistä tapahtuman hyväksi. Odotan innolla tuttujen ja tuntemattomien ihmisten kohtaamista kisoissa.” Hiisvirroille Tyynestä muodostuukin koko perheen tapahtuma. “Mieheni ja nuorin lapsemme (13-vuotta) ovat myös ilmoittautuneet Tyyneen vapaaehtoistöihin. Tyyni tulee olemaan koko perheellemme mukavaa yhdessä tekemisen ja olemisen aikaa. Ei tarvitse huolehtia miten kotona olevat lapset pärjää ja mitä syövät, kun ottaa koko perheen mukaan. Evästäkin on vapaaehtoistyöntekijöille aina ollut tarjolla. Kaikille löytyy varmasti mielekästä tekemistä, jolla voi olla tapahtuman järjestämisessä apuna.”


Jos vielä pohdit osallistuako Tyyneen vapaaehtoisena: “Oman panoksensa vapaaehtoistöihin voi miettiä ihan itse omien aikataulujen, kykyjen ja mahdollisuuksien mukaan. Tyyni tulee olemaan ennennäkemättömän suuri tapahtuma, johon on tulossa kilpailijoita ympäri maailmaa ja kaikkia kynnelle kykeneviä tullaan tarvitsemaan avuksi, jotta saadaan jokaiselle kilpailijalle unohtumaton kilpailukokemus ja tapahtuma mallikkaasti hoidettua kaikilta osin. Näytetään koko maailmalle miten kilpailujärjestelyt Suomessa hoituvat. Saadaan pelaajat haluamaan Tyyneen seuraavana vuonna uudelleen. On mahtavaa saada kuulua Tyyni-vapaaehtoisten joukkoon ja olla osana tätä huikeaa tapahtumaa ensi kesänä. Tule sinäkin mukaan!“ Kati kannustaa.


Jokainen vapaaehtoisesti annettu tunti on tapahtuman kokonaisuuden kannalta tärkeä. Lyhyempiäkin tehtäviä löytyy, jos ei halua sitoutua useammaksi tunniksi monena päivänä. Vaikka se olisi vain "varalla olemista", vaikkapa radan huollossa, on se tarpeen. Kaikkia vapaaehtoisia arvostetaan suuresti.


Tyyni 2019 järjestetään kesäkuun lopulla. Kilpailuun on tähän mennessä ilmoittautunut 958 kilpailijaa. Katsojia tullaan näkemään runsaslukuisesti kaikilla radoilla. “Kuusi eri rataa tarvitsee rakentamista, huoltoa, valvontaa, oheiskisojen ja pääkisan valvojia ja järjestäjiä, purkamista jne. eli tekemistä kasaantuu helposti valtava määrä. Tähän vielä turnauskeskus, pelaajapakettien jakaminen ja ilmoittautuminen, palkintojenjako ja avajaiset sekä päätösjuhla,” Juha listaa vielä vapaaehtoisten osallistumismahdollisuuksia.

Vaikka vapaaehtoistyöstä ei rahallista korvausta saa, on jotain silti tarjota vastineeksi. Vuorojen mukaan vapaaehtoisille on kahvi- ja/tai ruokatarjoilu. Jokainen vapaaehtoinen joka on 23.-30.6. tehtävissä vähintään 20 tuntia saa vapaaehtoispaketin sekä pääsee osallistumaan sunnuntain vapaaehtoistapahtumaan.


Tule sinäkin kokemaan elämyksiä Euroopan suurimpaan frisbeegolftapahtumaan ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi Tyyneen.

www.tyyni.com