Näin aloitat frisbeegolfissa kilpailemisen
Olisiko sunkin aika viedä frisbeegolfharrastus seuraavalle tasolle? Pelkät omat ja kaveriporukan keskeiset hupiheittelyt ei enää riitä? Oot nyt artikkelissa joka sun on syytä lukea alusta loppuun.
Frisbeegolfissa aktivoituminen - askeleet kilpailemiseen
Moni ajattelee ettei voi lähteä kilpailukentille frisbeegolfissa koska on niin huono. Tästä syystä halu edes tutkia asiaa, on voinut jäädä tekemättä.
Mun on nyt ikävä todeta sulle, että tuo olettama on aivan väärä. Asia on päinvastoin, vaikka olet huono, niin sitä suuremmalla syyllä voisit lähteä kilpailemaan!
Kilpaileminen ei tarkoita vain ja ainoastaan SM -kisojen tasoisia kisoja sekä suoria Facebook -striimejä radan laidalta, vaan myös hyvin hyvin tavallisia VIIKKOKISOJA siellä omalla lähiradalla, oli se SM -tason Tampere Disc Golf Center tai 9 -väyläinen metsärata alle 1000 asukkaan kunnassa Venäjän rajamailla.
Kilpaileminen tarjoaa myös TODELLA paljon muutakin kuin vertailuja ketä heitti vähiten.
Kerron tässä artikkelissa sulle hyviä syitä MIKSI, MITEN ja MIHIN sun kannattaa lähteä kilpailemaan. Vaikka olisitkin jo jossakin askeleessa omalla “kilpailu-urallasi” näistä jutuista voi olla sulle vinkkejä.
Porvoon Virvikin radan avajaiskisat alkamassa.
Miksi sinä lähtisit kilpailemaan?
Jos haluat erittäin laadukasta vapaa-aikaa ITSELLESI ja enemmän tarkoitusta harrastuksellesi (ja OIKEASTI ajatukset pois töistä tai kotielämästä) niin frisbeegolfissa kilpaileminen on juuri sua varten.
Kilpailuissa keskittyminen on aivan eri luokkaa kuin hupikierroksilla joten ajatus ei kovin helposti karkaile muualle. Puhelimet pidetään kiinni tai äänettömällä eikä kierrosta myöskään helpolla jätetä kesken vaan täysi kaikilla on täysi keskittyminen siinä pelaamisessa ja juuri siinä kierroksessa.
Tämä ei tietenkään tarkoita että kisoissa olisi vakavaa ja hiljaista, keskustelua varmasti on! Kisatunnelma täytyy käydä itse kokemassa, jotta ymmärtää mistä on kyse.
No miten kilpaileminen sitten kehittää sua pelaajana?
Kilpailussa joudut tekemään aina vain sen yhden heiton, ja jatkat sieltä mihin se jäi. Et voi ottaa sieltä mörrin perskarvoja muistuttavasta pusikosta kiekkoa takaisin väylälle ja jatkaa siitä, vaan sinun on sukellettava sisään kuin Tarzan viidakossa.
Opit välttämään näitä tilanteita, usko pois :)
Lisäksi saat todennäköisesti pelata itseäsi parempien kanssa, joilta voit imeä ideoita ja ajatuksia heittämiseen. Ihan kaikkea ei kannata tehdä perässä kuin muut, mutta parempia katsellessa oppii heittämään itsekin paremmin, piste.
Monelle kuitenkin tärkein syy lähteä kisailemaan on ensin mainittu laadukas vapaa-aika. Jos myös itse haluat tehokkaasti ajatukset pois töistä, on syytä lähteä kilpailemaan. En toista tätä turhaan :)
Ensimmäinen askel - viikkokisat
Viikkokisat on frisbeegolfkilpailujen ns. alin taso. Viikkokisat on nimensä mukaisesti viikottain pelattavat yksittäiset kisat samalla radalla. Joissain tietysti voi olla esim useammatkin viikkokisat viikossa tai vaikka harvemmin.
Viikkokisojen pelimuotona on yleensä normaali yksin pelaaminen ja pelataan 1 kierros (tai mahd. lähelle 18 väylää). Joskus näkee myös erikoisempia viikkokisoja kuten parikisat tai muita hassutteluja missä vaihdetaan toisen pelaajan kiekkoihin yms.
Viikkokisoihin ei lähtökohtaisesti tarvitse mitään seuran jäsenyyksiä saatika Suomen frisbeegolfliiton (myöhemmin lyhenne SFL) virallista kilpailulisenssiä.
Viikkokisojen osallistumismaksu on yleensä vain 0-5 euroa eli kalliista kokeilusta ei ole kyse.
Viikkokisoissa on sopivaa opetella lajin kilpailuetikettiä sekä tarkemmin lajin sääntöjä. OB -alueita noudatetaan, asentoon ja heittopaikan merkkaamiseen kiinnitetään huomiota.
Voit opetella kenen vuoro on heittää milloinkin ja onko soveltuvaa huudella viereisen ryhmän kaverille kovaan ääneen kun omassa ryhmässä on pelaajalla putti kesken.
Viikkokisoja pelataan melkein jokaisella radalla ja niistä löydät todennäköisemmin lisätietoa itse radalta sekä radalla toimivan seuran kotisivuilta/yhteyshenkilöltä.
Jos et tiedä mikä seura radallasi toimii, käy kurkkaamassa SFL:n sivuilta seuralistaa tai käy etsimässä rata vaikka Facebookista jos sieltä löytyisi tietoa.
Sun kannattaa myös kokeilla Google hakua muodossa “radan nimi + viikkokisat” niin ainakin seuran nimi pitäisi löytyä.
Jotkut seurat pitävät viikkokisoja ympäri talven, mutta varsinainen viikkokisakausi käynnistyy pääsääntöisesti huhtikuussa ja silloin myös olisi jo odotettavissa kuluvan kauden viikkokisojen aikatauluja esille.
Järjestävän seuran tiedotuskanavasta näet myös kuinka viikkokisoihin ilmoittaudutaan. Lähes poikkeuksetta riittää että astelet tiettyyn kellonaikaan paikalle, mutta joissakin radoissa käytetään esimerkiksi Disc Golf Metrixiä tai seuran omaa ilmoittautumisjärjestelmää.
Pelaajia ilmoittautumassa ennen viikkokisojen alkua Helsingin Kivikossa
Toinen askel - Matalan kynnyksen kisat (ei viralliset)
Kun oot käynyt viikkokisoissa, voit etsiä myös muita epävirallisia kisoja.
Tälläisiä on esimerkiksi 2 kiekon kisat, Trilogy Challenge tai muita kisoja jotka syystä tai toisesta ei ole virallisia SFL:n alaisia kilpailuja.
Esimerkiksi Trilogy Challenge on erittäin matalan kynnyksen kisa, johon ei tarvitse edes omia kiekkoja sillä osallistumismaksuun sisältyy aina 3 kiekkoa, pyyhe ja muuta sälää. Kisassa täytyy pelata näillä kiekoilla eikä omat kiekot ole edes sallittuja. Trilogy Challenget löydät osoitteesta: http://trilogychallenge.com/
Epävirallisista kisoista löydät yleensä parhaiten tietoa radallasi toimivan seuran kotisivuilta tai tiedotuskanavasta. Jos haluat lähteä kauemmas kisaamaan, valikoi haluamasi rata ja seuraa kyseistä rataa ylläpitävän seuran tiedotusta.
Minä (Juha Kytö) ja Tero Tommola hassuttelemassa parikisoissa vuonna 2015
Toisen askeleen kisaajia. Disc Golf Vikings seuramestaruuskisojen voittajia 2014
Kolmas askel - Kilpailulisenssi ja viralliset matalan kynnyksen kisat
Kun viikkokisat on käyty ja on päässyt kilpailun makuun, sun on aika hankkia SFL:n kilpailulisenssi.
Lisenssi on hankittava jonkun SFL:n jäsenseuran kautta ja yleensä seuraksi valikoituu se lähimmän radan seura. Seuran valinnassa ei maantiedolla ole väliä ja voit käytännössä liittyä minkä tahansa seuran jäseneksi huolimatta missä asut tai pelaat.
SFL:n seuroja pääset selaamaan tästä linkistä: https://frisbeegolfliitto.fi/seurat/jasenseurat/
Kilpailulisenssillä saat oikeuden pelata SFL:n alaisissa kilpailuissa Suomessa ja se sisältää myös lajin kattoliiton PDGA:n (Professional Disc Golf Association) -jäsenyyden, joka oikeuttaa virallisiin Rating -pisteisiin.
Tässä kohtaa on erityisesti huomautettava että Suomessa tarvitset SFL:n kilpailulisenssin pelataksesi. Monet ovat ostaneet suoraan PDGA:lta jäsenyyden, mutta pelkästään sillä EI voi osallistua kilpailuihin Suomessa. Älä siis mene ostamaan PDGA jäsenyyttä, vaan SFL:n kilpailulisenssi.
Kilpailulisenssin hinta vuonna 2021 on vain 62€ euroa koko vuodeksi ja sillä saat pelata niin monta kilpailua kuin haluat.
Tähän luonnollisesti tulee myös päälle kilpailujen osallistumismaksut jotka ovat pääsääntöisesti väliltä 10-30 euroa/kilpailu. Mitä isommat karkelot, sen kalliimpi myös kilpailun osallistumismaksu.
Mistä sitten tiedät mikä on matalan kynnyksen kisa? Tässä tulee tämä aikaisemmin mainittu PDGA rating apuun, jolla pelaajat luokitellaan eri luokkiin.
Käydään ensin ratingia läpi: Rating on luku, jota saa jokaisen pelatun kierroksen perusteella. Mitä paremmin pelaat, sen paremman ratingin saat. Jos pelaat huonosti, saat huonoa ratingia.
Rating ei ole suoraan sidottu rataan vaan sen määrä vaihtelee myös muiden pelaajien mukaan.
Et siis tiedä ennakkoon minkä ratingin saat, jos vaikka pelaat radalla X tuloksen Y vaan siihen vaikuttaa jokaisen muun pelaajan kierros samassa kilpailussa.
Sääolosuhteet ei vaikuta suoraan ratingiin, mutta välillisesti kyllä koska esimerkiksi kovassa tuulessa kaikkien pelaajien tulokset ovat todennäköisesti huonommat kuin ne olisi täysin tyynellä kelillä.
Itse ratingien laskemisessa EI huomioda sääolosuhteita vaan ainoastaan verrataan pelaajien tuloksia toisiinsa.
Jos kotiradallasi on pelattu virallisia kilpailuja, voit käydä katsomassa sen tuloksia ja etsimässä josko löytäisit jonkin arvion minkälaista ratingia omilla kierrostuloksillasi voisi saada.
No sitten ne matalan kynnyksen kisat.
Koska pelaajat jaetaan eri luokkiin, voi vasta vähän aikaa harrastaneetkin pelaajat löytää itselleen sopivan luokan jossa pelaa saman tasoisten pelaajien kanssa.
Käydään vähän läpi luokkajakoa, niin ymmärrät mistä ne koostuvat ja mitkä ovat sopivimpia luokkia aloittelevalle kisaajalle.
Koska olet aloitteleva kisaaja, haluat todennäköisesti osallistua alimman tason amatööriluokkiin. Tällä hetkellä Suomessa alimpia luokkia miehille MA4 (Mixed Novice) ja naisille (Novice Female) FA4.
Lyhenteen ensimmäinen kirjain kertoo kenelle luokka on. M luokka on sekaluokka. Erheellisesti puhutaan, kuten minäkin äsken, miesten luokasta vaikka näihin saa osallistua myös naiset. F kirjain ensimmäisenä kertoo että luokkaan saa osallistua vain naispuoliset.
Toinen kirjain A kertoo että luokka on amatööreille. Amatööri on pelaaja joka ei ole vastaanottanut rahaa palkinnoksi kilpailuissa. Jos pelaaja ottaa rahaa vastaan, hänestä tulee Pro -pelaaja.
Itse pelitaidoilla ei ole mitään tekemistä tuon Amatööri/Pro statuksen kanssa.
Tämä Am/Pro jaottelu tulee lajin kattojärjestön kautta ja on vahvasti perua Yhdysvaltain yliopistojärjestelmistä jossa tälläinen jaottelu on yleistä.
Lyhenteen kolmas merkki on numero. Mitä isompi numero, sen alhaisempi sarja. Alhaisemmalla tarkoitaan siis sitä rating -rajaa. Mikäli pelaajan rating -raja nousee asetettujen rajojen yli, hän ei voi enää osallistua näihin luokkiin.
Muita luokkia on mm. MPO (Mixed Open eli kaikille avoin) MA40 (Mixed Amateurs 40v eli amatööripelaajat yli 40v) tai FJ18 (Female Juniors under 18 eli alle 18 v tyttöjuniorit).
Huomiona ikäluokissa, siellä ei ole rating -rajoja. Jos olet jo siis varttuneempi pelaaja, voi olla että löydät paremmin PELILLISESTI saman tasoista peliseuraa MA3 tai MA4 luokista.
MA40 luokassa taas osallistujien ikä on vähintään 40v eli löydät paremmin oman ikäistä peliseuraa, mutta pelillinen taso on todennäköisesti kovempi.
Tutustu kaikkiin PDGA:n määrittelemiin luokkiin tästä linkistä: https://www.pdga.com/pdga-documents/tour-documents/divisions-ratings-and-points-factors
Ja tässä linkki PDGA:n selitykseen rating -järjestelmästä: https://www.pdga.com/ratings
Huh, tuon kaiken ymmärtäminen onkin se yksi hankalimmista asioista kilpailu-uraa aloittaessa. Luokkia on paljon ja on vaikea ymmärtää mihin saa ja kannattaa osallistua. Laitan vielä blogin loppuun linkit videoihin jossa käyn läpi sekä rating -järjestelmää että luokkia ja niiden tarkoitusta.
Autan sinua nyt siinä paljon, sillä jos nyt olet menossa ensimmäisiin kisoihisi, haluat melko varmasti osallistua MA3 luokkaan (tai MA4 jos on tarjolla). Jos olet nainen, vastaavasti tähyilemäsi luokka on FA3 tai FA4.
Mistä löydän kilpailut? Miten ilmoittaudun?
Kaikki SFL alaiset kilpailut löytyvät Metrixistä tästä linkistä : http://sfl.dgmtrx.com/
Kilpailuihin ilmoittautuminen tehdään kuten muihinkin kisoihin Metrixissä. Klikkaamalla "Rekisteröidy kilpailuun" linkkiä.
Kuten SFL lisenssiohjeissa lukee, sinun tarvitsee ensin ostaa lisenssi, liittää SuomiSport tunnuksesi Metrix -tunnukseesi, jotta voit ilmoittautua näihin kilpailuihin.
Tämän jälkeen pääset valikoimaan kisoja kun olet lisenssiasian hoitanut kuntoon.
Hyvä valinta ensimmäiseksi kisaksi on mikä tahansa NBDG Amateurs -nimellä olevat kisa, joissa on järjestäjänä on Suomen kokenein kisaorganisaatio joten tiedät että järjestelyt toimivat nopeasti ja hyvin. Näissä kisoissa on aina tarjolla MA3 ja FA3 luokat.
Neljäs askel - All-in kisailu
Vaikka tämä vaihtoehto tuntuu nyt susta tosi kaukaselta, se on lähempänä kuin arvaatkaan.
Kun olet käynyt virallisissa kisoissa ja saanut vähän ratingia, alkaa jano yltymään. Sitten alkaa ns. kisashoppailu.
All-in kisailussa alat etsimään niin monta kisaa kalenteriisi kuin siellä vapaata on. Nyt et enää myöskään katsele sitä lähimmän ratasi kisaa vaan valikoita parhaita kilpailuja ja ratoja, kustannuksista viis.
All-in kisailusta teen ihan oman artikkelin matkavinkkeineni Espanjaan asti, mutta tähän askeleeseen hyvinä kisoina kannattaa napata esimerkiksi Tyyni, joka on yhteensä yli 1000 pelaajan kilpailu joka pelataan samanaikaisesti kuudella eri radalla (erityishuomiona, koska kilpailu on hyvin tavallisesta poikkeava, myös sen ilmoittautuminen on tehty muualla kuin Metrixissä. Löydät kotisivuilta ohjeet ilmoittautumiseen Tyyni -kilpailuun).
All-in kisailu voi olla myös epävirallista. Yksi All-in fribailun esimerkki on Invaasio - neljän päivän bussimatka Viroon. Tästä ei paljoa paremmaksi vapaa-ajan vietto mene. Bussillinen parasta seuraa, kesäinen Viro ja parhaat radat.
Virolaisia All-in kisaajia Tyyni 2017 kilpailussa. Matkustaminen kisojen perässä on parasta porukalla!
Omaa All-in fribailua Virossa. Pienellä porukalla takana oleva Villa vuokralle sekä paku/pikkubussi . Pakulla kulki kätevästi ympäri viroa ja radalta radalle.
Vuotta myöhemmin lähdettiin bussillisella porukka Viroon.
Frisbeegolf voi viedä myös kauemmas maailmalle. All-in matkailua USA:ssa osallistumalla Glass Blown Open kilpailuun joka on osallistujamäärältään maailman suurin. Tällä verukkeella myös itselle ensimmäinen kerta USA:ssa jossa vierailu kuitenkin oli ollut haaveena jo pikkupojasta asti.
Yhteenveto
Suolsin tämän pitkän tekstin sua varten, toivottavasti siitä oli hyötyä. Voit palata tänne myös takaisin myöhemmin eli pistä sivu kirjanmerkkeihin.
Jos sulla tulee jotain kysymyksiä niin älä epäröi kommentoida alle tai kysyä muussa kanavassa :)
Mä oon muuten itse todella vahvasti neljännen askeleen kisaaja, se on All-in tai ei mitään! Pelillisesti olen tasoa "ihan hyvä" mutta varsinaisia tavoitteita ei nyt ihan hirveästi ole sillä saralla ollut. Kisaamisesta nautin eniten elämyksillä eli sitä varten säästetään että pääsee matkustamaan lajin parissa jopa toisille mantereille. Näistä seikkailuista näet enemmän mun Vlogista YouTubessa eli pistä seurantaan -> tästä.
Katso tästä vielä video jossa kerron 5 syytä MIKSI sun pitäisi osallistua frisbeegolfkilpailuihin. Jos video ei näy, katso se YouTubessa tästä linkistä: https://youtu.be/dNh6JlDQv3o
Tässä video, jossa kerron PDGA -ratingjärjestelmästä. Jos video ei näy, katso se YouTubessa tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=CJCxnYNPsFo
Tässä video, jossa kerron PDGA -luokista. Jos video ei näy, katso se YouTubessa tästä linkistä: https://youtu.be/HalGYuH5Tf0
Kirjoittaja
Juha Kytö - Natural Born Disc Golfer
Youtube: https://www.youtube.com/c/JuhaKyto