Uusia maksutapoja - Apple Pay, Google Pay sekä MobilePay
NBDG, frisbeegolf ja koronavirus?

NBDG, frisbeegolf ja koronavirus?

NBDG, frisbeegolf ja koronavirus?

Pandemiaksi julistettu koronaviruksen aiheuttama COVID-19-niminen tauti jyllää maailmalla. Tätä kirjoittaessa on todettu yli 125 000 tartuntaa ympäri maailman ja kuolleitakin on tuhansia. Lentoja on peruttu, eri puolilla Eurooppaa on suljettu kouluja, kauppoja, tehtaita, kaupunkeja ja jopa kokonaisia maita. Kokoontumisia on kielletty, urheilukilpailuja peruutettu, liikkumista rajoitettu…

En voi sanoa, ettenkö olisi huolissani. Perusterveenä miehenä en niinkään ole huolissani omasta kohtalostani, vaan siitä mitä ympärillä tapahtuu, miten virus leviää ja miten se vaikuttaa erilaisiin riskiryhmiin. Tiedän, että koronaviruksen osalla ei ole syytä sellaiseen hysteriaan, mitä keltainen lehdistö pahimmillaan levittää. Joka tapauksessa olen työni puolesta joutunut miettimään aika paljonkin asioita, mahdollisia toimenpiteitä ja jopa niitä ns. viimeisiä ratkaisuja tähän pandemiaan liittyen.

NBDG järjestää vuositasolla noin 180 tapahtumaa frisbeegolfin parissa. Mikäli lasketaan vaikka 50 osallistujan keskiarvolla, niin puhutaan 9000 osallistumiskerrasta. Helmikuussa järjestettyihin kilpailuihin osallistui noin 450 kilpailijaa ja maaliskuussa tähän mennessä pidettyihin 230 kilpailijaa. Seuraavan puolentoista kuukauden aikana kalenterista löytyviin kilpailuihin on ilmoittautunut yli 650 kilpailijaa. Eikä ilmoittautuminen ole vielä auennut kaikkiin. Kun tapahtumiin yhdistetään kaikki siihen liittyvä matkustaminen, ruokailut, kauppakäynnit ja muu oheistoiminta, niin tapahtumamme koskettavatkin välillisesti todella isoa määrää ihmisiä.

Tapahtumien järjestäjänä meidän tulee miettiä mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta tilanne ei pääse pahemmaksi kuin mitä se on nyt. Järjestäjinä haluamme tietenkin välttää turhaa panikointia, mutta samaan aikaan toimia vastuullisesti ja mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisevästi. Haluamme järjestää tapahtumia jatkossakin. Haluamme järjestää tapahtumia ilman, että kilpailijoiden tarvitsee miettiä osallistumistaan oman terveytensä kannalta. Tarvitsemme siis toimenpiteitä. Se, mitä viranomaiset saattavat jossain vaiheessa rajoittaa tai kieltää, on toki asia erikseen.

Mitä toimenpiteitä sitten voidaan ja kannattaa tehdä? Frisbeegolf ei lajina ole missään nimessä sieltä riskialttiimmasta päästä. Lajia harrastetaan ulkona, kilpaileminen tapahtuu pienissä ryhmissä, harjoittelu tapahtuu pääosin yksin tai pienessä ryhmässä, suurimmassa osassa tapahtumia on alle 100 ihmistä eikä katsojia ei juurikaan ole. Kannamme kuitenkin oman kortemme kekoon ennaltaehkäisevässä toiminnassa ja teemme sen mitä voimme.

Otamme tässä vaiheessa käyttöön kaikissa tulevissa tapahtumissamme seuraavat toimenpiteet:

 • Ennakkomaksu käyttöön kaikkiin tapahtumiin
  Joissain tapahtumissamme on mahdollista maksaa osallistuminen kilpailuun tai vaikkapa Ace It-maksu käteisellä paikan päällä. Tulevissa tapahtumissa tämä ei ole mahdollista, vaan kaikki maksut hoidetaan ennakkoon, ilman paikan päällä tapahtuvaa rahankeräämistä.

 • Ei pelaajakokousta
  Jos suinkin on mahdollista, emme järjestä yhteistä pelaajakokousta kilpailun yhteydessä. Sääntöjä, rataa ja aikataulua koskevat asiat saa näppärästi esille Metrixiin. TD on paikalla keräämässä ilmoittautumisia ja vastaamassa kilpailijoiden kysymyksiin, mutta mitään yhteistä kokoontumista ei järjestetä.

 • Ei tuloskortteja
  PDGA-kilpailut on toki asia erikseen, mutta kaikki höntsäkisat voidaan hyvin vetää ilman paperisia tuloskortteja Metrixin avulla. PDGA-kilpailuidenkin osalla mietitään järkevä toimintatapa kisakohtaisesti, Metrix on kuitenkin tarvittaessa se virallinen vaihtoehto tuloskirjaukseen.

 • Ei palkintoseremoniaa
  Toinen tapa välttää yhteistä kokoontumista. Voittajat saavat toki palkintonsa, mutta emme pidä varsinaista seremoniaa jakamisen yhteydessä. Kättelyt jätetään pois palkintoja annettaessa.

 • Yleinen hygienia
  Ohjeistamme henkilökuntamme huolehtimaan omasta hygieniasta entistäkin tarkemmin. Käsien peseminen, käsidesin käyttö ja saatavuus kisapaikalla, yskimis-/aivastushygienia sekä tarvittaessa myös hanskojen käyttö ovat toimenpiteitä, joilla ennaltaehkäistään viruksen leviämistä.

 • Tiedon jakaminen
  Mikään toimenpide ei johda eteenpäin, jos sitä ei noudateta. Pyrimme tiedottamaan vaadittavista toimenpiteistä ja kaikista muutoksista kilpailijoille Metrixin ja sähköpostin avulla. Luonnollisesti toivomme kaikkien kilpailijoiden noudattavan ohjeita – niin meidän antamia kuin yleisesti annettuja ohjeita.

Toivomme, että näillä toimenpiteillä voimme tehdä oman osamme viruksen leviämisen ehkäisyssä. Ja toivomme, että muutkin tahot (järjestäjät, kilpailijat, tukijoukot) tekevät oman osansa. Jos virus kaikesta huolimatta leviää ja sen myötä viranomaistahoilta tulee kieltoja matkustamiselle, tapahtumien järjestämiselle tai yleisesti kokoontumiselle, niin sille emme voi mitään. Toivotaan, että viruksesta päästään pian yli ja kaikki toiminta palaa normaaliksi – meillä ja muualla.

Pitkän tekstin loppuun vielä muutama vastaus kysymyksiin, joihin olen saanut vastailla viime päivinä.

 • Perutaanko Pro tour Espanjassa / NBDG-X Tsekeissä / NBDG-X Italiassa?
  Tällä hetkellä vastaukseni on ”en tiedä”. On selvää, että mikäli Espanjaan tai Tsekkeihin tulee matkustuskielto tai suositus matkustamisen välttämiseen sinne, tapahtumaa on mahdotonta lähteä järjestämään sinne. Mikäli maassa kielletään kokoontumiset tai urheilutapahtumat, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin peruminen. Italia onkin tällä hetkellä jo kokonaan suljettu, mutta kesäkuun kisaan on vielä hyvin aikaa. Toivottavasti mitään ei peruta, mutta tilanne on mikä on.

 • Perutaanko Tyyni?
  Suomessa ei olla ainakaan vielä asettamassa kieltoa isoille kokoontumisille. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että Tyyni järjestetään normaalisti. Tyynen osalla lisätietoja löytyy tapahtuman kotisivuilta, LINKKI.
 • Saanko osallistumismaksun takaisin, jos kilpailu perutaan?
  Mikäli kilpailu joudutaan peruuttamaan pakottavista syistä eli lähinnä viranomaistahon kieltojen vuoksi, niin osallistumismaksun saa takaisin kokonaisuudessaan (-maksuliikennekulu).

 • Saanko osallistumismaksun takaisin, jos peruutan osallistumiseni itse viruksen vuoksi?
  Mikäli kilpailija itse peruuttaa osallistumisen ja tapahtuma kuitenkin järjestetään, mahdollinen palautus tehdään PDGA:n kilpailuoppaan mukaisesti eli ihan normaalin käytännön mukaan.

Summa summarum: Ei oteta paniikkia koronaviruksesta, mutta toimitaan ennaltaehkäisevästi (monesta tuutista tutut jutut eli pestään kädet, ei kätellä, ei yskitä päin kaveria jne.). Pelataan frisbeegolfia.


- Mikko Wikman, NBDG Event Manager